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Community Infrastructure Levy Consultation 

Question 1: Should the duty to pass on a meaningful proportion of levy 

receipts only apply where there is a parish or community council for the 

area where those receipts were raised? 

It is important that a meaningful proportion of the levy is passed to the 

community to ensure that funding is available to meet local infrastructure 

requirements likely to result from development and that the local community 

affected are involved in identifying priorities for the area. Where Parish and 

Community Councils are relevant they should be utilised as the appropriate 

channel for passing on a proportion of levy receipts. There is however a need for 

statutory guidance to advise charging authorities on how to spend receipts in the 

event no Parish or Community Council exists.  

 

Question 2 - Do you agree that, for areas not covered by a parish or 

community council, statutory guidance should set out that charging 

authorities should engage with their residents and businesses in 

determining how to spend a meaningful proportion of the funds? 

Yes, charging authorities should have a clear understanding of the local 

infrastructure requirements of the community and should fully engage with 

residents and businesses to determine this.   

 

Question 3 - What proportion of receipts should be passed to parish or 

community councils? 

The proportion of receipts passed to Parish Councils should be determined by the 

charging authority in consultation with the local community and as part of 

developing the CIL charging schedule. The level set should take account of local 

circumstances and identified infrastructure needs and be continuously subject to 

monitoring and review to ensure the effectiveness of infrastructure delivery over 

time. Without undertaking this work locally it would be inappropriate to specify a 

particular level.  

 

Question 4 - At what level should the cap be set, per council tax 

dwelling? 

As above, the cap should be set by the local authority to reflect the 

circumstances of the area and the assumed impacts of development on that 

neighbourhood. If an arbitrary cap was set there should be flexibility to vary this 
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where circumstances necessitate higher percentage payments and be subject to 

an ongoing monitoring and review process.  

 

Question 5 - Do you agree that the proposed reporting requirements on 

parish or community councils strike the right balance between 

transparency and administrative burden? 

Yes. It is important that the use of CIL funding is open and transparent and all 

bodies involved in spending the levy have detailed procedures in place for 

reporting this. It is anticipated that charging authorities may be required to 

assist Parish and Town Councils in developing monitoring and reporting regimes 

and this may need to be taken into account when requiring levy funding for 

administrative purposes. 

 

Question 6 - Draft regulation 19 (new regulation 62A(3)(a)) requires 

that the report is to be published on the councils website, however we 

recognise that not all parish or community councils will have a website 

and we would welcome views on appropriate alternatives. 

It is important that information on how the CIL is being collected and spent by 

bodies other than the charging authority is made as transparent as possible. It is 

suggested that details of all CIL expenditure should be published on the Local 

Authority website and disseminated more widely through the community (via 

means such as locally distributed local authority newsletters). 

 

Question 7 - Do you agree with our proposals to exclude parish or 

community councils’ expenditure from limiting the matters that may be 

funded through planning obligations? 

It is important that Parish and Town Councils clearly set out the infrastructure 

projects that they intend to use CIL funding for to avoid duplication with 

priorities identified by the charging authority or those that may be delivered 

through planning obligations.  

 

Question 8 - Do you agree with our proposals to remove the cap on the 

amount of levy funding that charging authorities may apply to 

administrative expenses? 

The removal of the cap is welcomed to give charging authorities the flexibility to 

successfully administer the CIL process. The level of finance utilised for 

administration should set out along with the charging schedule and be subject to 



APPENDIX A 
 

Item 5 / Page 9 

monitoring and review on an ongoing basis and for reasons of transparency 

reported as part of the AMR.  

Question 9 - Do you consider that local authorities should be given the 

choice to be able if they wish to use levy receipts for affordable 

housing? 

It is considered that local authorities should have flexibility to choose the most 

effective way of meeting the affordable housing needs of their local area. In 

particular we recognise the potential for CIL funding to be used in addition to 

securing traditional onsite or offsite provision through planning obligations to 

provide or subsidise alternative / additional provision.  

However, it is essential that the potential use of CIL funding to support local 

affordable housing schemes does not compromise the availability of all existing 

and any future sources of funding for affordable housing. Were any of these 

other funding sources including national government funding for affordable 

housing to be reduced as a result of such future flexibility in the use of CIL this 

would fundamentally compromise local authorities’ ability to utilise CIL to 

promote growth and stimulate the local economy. 

Question 10 - Do you consider that local authorities should be given the 

choice to be able if they wish to use both the levy and planning 

obligations to deliver local affordable housing priorities? 

Local authorities should have flexibility to use both the CIL and planning 

obligations to deliver affordable housing according to the needs of the area. It is 

considered that planning obligations will still play an important role in securing 

onsite affordable housing provision however there may be circumstances where 

a more effective contribution can be made to an offsite scheme.  

 

Question 11 - If local authorities are to be permitted to use both 

instruments, what should they be required to do to ensure that the 

choices being made are transparent and fair? 

Local authorities should clearly set out and justify in what circumstances CIL 

funding will be used to provide or subsidise affordable housing and make this 

available along with the charging schedule.  

 

Question 12 - If the levy can be used for affordable housing, should 

affordable housing be excluded from the regulation that limits pooling of 

planning obligations, or should the same limits apply? 
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Given the considerable need for affordable housing, local authorities should be 

allowed to use all mechanisms available to secure maximum opportunities in 

their local authority area, particularly given the high cost associated with 

affordable housing.   

However, see the response to Q9 above. 

Question 13 – Do the proposed changes represent fair operation of the 

levy in Mayoral Corporation areas?  

Not applicable to this district 


