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1 December 2011 
 
Mr Chris Elliot 
Returning Officer & Electoral Registration Officer 
Warwick District Council 
Riverside House, 
Milverton Hill 
Royal Leamington Spa 
CV32 5HZ 
 
Dear Mr Elliot,  
 
The Local Government and Public Involvement in Health Act 2007 Community 
Governance review – Burton Green 
 
Thank you for your circular letter of the 25th November 2011 with regard to the above and 
of which I attach a copy for ease of reference. News of the establishment of the parish 
council is welcome.  
 
You will appreciate that it is important for the success of this venture and for the credibility 
of the parish council as a whole, and of its individual councillors, that they are able to 
demonstrate a democratic mandate. I am therefore concerned at the intention that there 
should be no election for this parish council until May 2015, and that vacant seats in the 
interim shall be filled by co-option. The time scale is particularly important given the 
immediate threat to this community.  
 
Co-option is an entirely appropriate mechanism where the process of nomination and 
election has failed to produce sufficient candidates, or if an individual is co-opted by virtue 
of their expertise or role in another setting (ex officio). I make no criticism of individual 
councillors who have allowed themselves to be put forward in those circumstances. But to 
use co-option instead of the established democratic process of nomination and election 
would appear contrary at least to the spirit of the Act that has given rise to this change. I 
am therefore writing to ask that you seek further review of these points by councillors, and 
to ensure that the legal advice as to their powers in this regard is confirmed.  
 
I have no expertise in respect of the law in this area but I have attached a section taken 
from a publication from the Association of Council Secretaries and Solicitors dated 2006 which 

suggests that the opportunity for an election to a vacancy is required under the 1972 Act before co-
option can occur.  

 
I have quickly searched the 2007 Act which is available at the link below.  
 
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2007/28/introduction#openingWholeMod 
 
It would appear that  
 
Section 76 amends the 1972 Act to provide for “Appointed” councillors, but this requires 
existing councillors to make the appointment.  
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Section 87(2)(e) provides that a new parish is constituted by separating part of an existing 
parish. This would imply that a new parish has no established councillors and therefore an 
election is required to establish a new council. 
 
Section 53 empowers the local authority to determine the timing of an election.  
 
I do not doubt that the issues are more complicated but I think they merit further 
investigation. I hope this is constructive. 
 
Kind regards,  
 
Yours sincerely, 
 
 
 
Dr Paul Thornton 
 
c.c.  Councillor George Illingworth 
 Councillor Anne Blacklock 
 Clerk to Stoneleigh Parish Council for onward circulation to current Parish 
Councillors 
 Mrs Rona Taylor, Chair, Burton Green Residents Association 
 Circulation: Burton Green Neighbourhood elist 
  



FROM: A Parish Council Toolkit: Association of Council Secretaries and Solicitors. 2006 
 
http://www.acses.org.uk/public_file/filename/2/Parish_Council_Toolkit_Update_-_Full.pdf 

 
 
GUIDE TO FILLING A CASUAL VACANCY IN THE OFFICE OF PARISH COUNCILLOR 
1 PROCEDURE 
In the event of a casual vacancy occurring in the office of parish councillor, public notice 
must be given by the Parish Council in accordance with Section 87(2) of the Local 
Government Act 1972. 
In a case where the Parish Council declare the office to be vacant in accordance with 
Section 86 of the 1972 Act (i.e. through the disqualification or non-attendance of a 
member) the vacancy must be publicly advertised immediately. 
In all other cases, public notice of the vacancy must be given as soon as practical after 
the vacancy has occurred. 
NOTE: It is possible that the district or unitary council has local arrangements with parish 
councils to advertise vacancies. It is therefore sensible to contact them first normally 
through their elections unit. 
2 NOTICE OF VACANCY 
Section 232 of the Local Government Act 1972 requires that a public notice required to 
be given by a local authority shall be given by posting the notice in some conspicuous 
place or places within the area of the local authority and in such other manner, if any, as 
appears to the local authority to be desirable for giving publicity to the notice. 
A template form of notice to be used when a casual vacancy occurs is attached to these 
notes. 
The date on which the notice is posted should be inserted at the bottom of the 
notice and a copy of the notice should be forwarded to the elections officer at the 
local District or Unitary Council immediately 
3 CLAIMING A POLL 
Proper notification of the vacancy is essential because, on such vacancy occurring in the 
office of Parish Councillor, an election to fill the vacancy shall be held if, within fourteen 
days* after public notice of the vacancy has been given, notice in writing of a request for 
such an election has been given to the returning officer by ten electors for the area. 
If no such request is received within the time stipulated, the Parish Council must fill the 
vacancy within sixty days* and this may be done by co-option (see 4 below). 
Once an election has been requested, however, the vacancy must be filled by election 
and the Council cannot fill it by co-option, even if there are insufficient candidates. 
Where a casual vacancy occurs within six months before the day on which the councillor 
whose office is vacant would normally have retired, an election to fill the vacancy shall 
not be held. 

121 
4 VOTING BY COUNCIL ON CASUAL VACANCY ("CO-OPTION") 
In the case of co-option the following procedure should be followed:- 
(a) Notice of the election should be given in the agenda for the meeting of the 
Parish/Town Council 
(b) When the item is reached, the Chairman should call for nominations, which 
should be duly proposed and seconded 
(c) When all the nominations have been received a vote should be taken. It is 
usual for the candidate's names to be put in alphabetical order. 
(d) After the vote has been taken, the Chairman should declare the candidate 
who received the highest number of votes duly elected. 
(e) The person elected must make a declaration of acceptance of office before, 
or at, the first meeting of the Parish Council following his election in the 
presence of a member of the Parish Council or the Proper Officer of the 
Parish Council. The declaration is then retained in the parish records 
NOTE: There is nothing preventing Councillors from approaching persons to offer 
themselves for co-option or even advertising for co-optee applicants. Applications might 

http://www.acses.org.uk/public_file/filename/2/Parish_Council_Toolkit_Update_-_Full.pdf


also be invited to provide a written “application” or invited to speak to the council prior to any 
voting. If such arrangements are to be applied, they should be carefully drafted and 
provided to applicants. It is imperative that all applicants are treated alike in order that the 
arrangements are seen as fair. Applicants under such arrangements should be discouraged 
from any personal lobbying. 
*computed in accordance with Rule 2 of Schedule 2 of the Local Elections (Parishes and 
Communities) Rules 1986 
  





 


